Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ TEDAVİSİ: DİŞ HEKİMİNİZİN TEDAVİSİ

Diş çürümesinin tedavi edilmesi

Dişte oyuk oluştuktan sonra diş çürüğü asla kendi kendine iyileşemez. Dolayısıyla, mutlaka bir diş hekimine başvurmak gereklidir. Randevunuz esnasında diş hekimi, çürüğün geldiği aşamaya bağlı olarak en uygun tedavi şeklini seçer. Çürük ne kadar eskiyse, dişleriniz o kadar uzun zamandır saldırı altındadır ve diş hekiminin gerçekleştireceği müdahale de aynı oranda kapsamlı olacaktır. Diş sağlığınızı korumak için çürüklere mümkün olan en kısa sürede müdahale edilmelidir.

1. VE 2. AŞAMALAR DOĞRUDAN DİŞ ÇÜRÜMESİ

Diş çürümesi sadece diş minesini ve dentini etkilemekteyse diş hekimi, hasar gören dokuyu çıkarır ve deliği, “dolgu malzemesi” ile doldurur. En yaygın kullanılan dolgu malzemeleri:

Dental amalgamlar; gümüş renklidir, gümüş ve cıva içerir ve uygulamadan sonraki birkaç saat içersinde sertleşir.

Reçine temelli kompozit; doğal diş rengindedir. Anında sertleşirler.

Diş hekimleri çürükleri ayrıca, inlay ve onlay ile tedavi edebilir. Bunlar seramik veya metalden yapılan diş kalıplarıdırlar ve amalgam veya kompozitlerden daha pahalıdırlar.  Diş hekimi tarafından hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, tedavinin amacı çürüğün yayılmasını durdurmak ve hastalığın tekrarlamasını  engellemek için iyi bir mühürlemenin gerçekleştirilmesidir. 

ÇÜRÜK TEDAVİSİ: KOMPOZİT YERLEŞTİRME

3. AŞAMA: DİŞ AĞRISI

Diş çürüğü, dental pulpa zarar vermişse, diş hekimi dolguyu gerçekleştirmeden önce diş sinirini almak için kök kanalını dezenfekte ederek dişi uyuşturur.

DİŞ UYUŞTURMA (DEVİTALİZASYON)

4. AŞAMA: DİŞ APSESİ

Son çare olarak, diş hekimi tüm dişi çıkarmak zorunda kalır ve yerine dental restorasyon yerleştirir.

→ Pratik tavsiye

Çürüğünüz diş hekimi tarafından tedavi edilse bile, birkaç yıl sonra tekrar enfeksiyon kapabilir! Bakteriler, dolgunun altında birikebilir. Ardından diş çürümesi yayılmaya devam eder ve ağrıya sebep olur. Önceden tedavi edilmiş bir dişiniz ağrımaktaysa tereddüt etmeyin: hemen diş hekiminize başvurun!

Dipnot listesi