Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AĞIZ SAĞLIĞI: KORUNMASI GEREKEN HASSAS BİR DENGE, AĞIZ İÇİ FLORA

Ağız sağlığı, ağız içi flora

DENGELİ BİR EKOSİSTEM

Ağız boşluğu, farklı bakteri ve mantarlara ev sahipliği yapabilir. Toplu olarak, ağız içi florası olarak adlandırılan tüm bu ağız içi organizmalar, ağız içi ekosistemin bir parçasıdır. Dişlerin üzerinde ve arasında biriken, yumuşak ve yapışkan bir çökelti yapan ağız içi biofilmin artmasına sebep olurlar. Bakteriler, ağız içinde bulunan şeker ve yemek artıkları ile beslenir.

Dengeli bir floradaki bakteriler, dişleri ve diş etlerini sağlıklı tutarak, farklı çevresel saldırılara karşı mücadele eder ve besinlerin ön sindirimine yardım ederek ağzın, işlevini düzgün bir şekilde yapmasına yardımcı olurlar.

Dengesiz bir flora oluşumuna neden olan bakteriler, ağız sağlığına zararlıdır. Dolayısıyla, bu bakteriler düzenli olarak ortadan kaldırılmalıdır.

AĞIZ SALDIRILARINA KARŞI GÜNLÜK KORUMA

Ağız gün içinde birçok saldırıya maruz kalır. Yaş, hormonlar, stres ve birçok dış faktöre bağlı olarak ağız içi flora insan yaşamı boyunca sürekli evrim geçirir. Aşağıdaki şartlarda bu floranın dengesi bozabilir:

  • Yetersiz ağız hijyeni;
  • Yanlış günlük beslenme düzeni;
  • Alkol kullanımı;
  • Sigara Kullanımı;
  • Diyabet veya kanser gibi hastalıklar;
  • Antibiyotik kullanımı;
  • Ortodontik tedavi.

Ağız içi dengesi bozulduğunda, bu istenmeyen bakteriler zaman içersinde çürük oluşumuna veya artışına sebep olabilir.Bu tip farklı saldırganlar karşısında komple ağız hijyenini korumak çok önemlidir. Diş fırçalama, ağız bakım ürünleri ve diş ipi sayesinde plak oluşumunu azaltarak, floranın dengesinin korunmasını sağlayabilir ve sonuç olarak, istenmeyen bakterilerin artışını engelleyebilir. Bu gibi günlük alışkanlıklar, iyi ağız sağlığı sağlayarak dişlerin ve diş etlerinin korunmasını sağlar.