Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DENTAL RESTORASYONLAR, PROTEZLER…İLERİ YAŞLARDA DİŞ SAĞLIĞI

Dental implantlar, protezler

Bakteriyel flora, protez ve dental restorasyon kullanan kişiler için de aynıdır. Daha az veya daha fazla zorlayıcı değildir.  Ancak implant veya protez kullanıldığında yiyecek artıklarının yerleşebileceği yerler de artar. Bu da plak oluşumunu, kötü ağız kokusunu ve diş etlerinin yumuşamasını tetikleyebilir. Bu nedenle dişlerin dikkatli ve tamamen temizlenmesi önemlidir.

DENTAL RESTORASYONLAR

Dişin değiştirilmesi gerekiyorsa implant uygulaması önerilebilir. Diş hekimi bunu iki aşamada gerçekleştirir:

Aşama 1: İmplantın yerleştirileceği kemik dokusunun yeterince kuvvetli olup olmadığını kontrol eder. Daha sonra diş etini açar ve çene kemiğine bir titanyum kök yerleştirir. Vücudun yapay kökü kabul ettiğinden emin olmak için birkaç ay beklemek gerekir.

Aşama 2: Her şey plana uygun ilerlerse, diş eti yeniden açılır ve köke bir kuron (hasarlı dişi eski haline getirmek için uygulanan kaplama) vidalanır.

Bu süreç boyunca enfeksiyonların engellenmesi için iyi bir ağız hijyeni şarttır.

 PROTEZ DİŞLER

Protezler çeşitli sebepler nedeniyle kullanılır:

  • Sallanan dişleri desteklemek için;
  • Bir veya daha fazla eksik diş yerine geçmesi için
  • Özellikle ilerleyen yaşlarda çiğneme işlemine yardımcı olur.  

Sabit restorasyonlar (örn. kuronlar veya köprüler) mevcut  dişlere yerleştirilir.  Destek sağlayacak şekilde dişleri kaplarlar veya dişlere dayanırlar.  Kısmi veya komple protezler mevcut dişlerin yerine geçerler.

PROTEZ VEYA RESTORASYON KULLANAN KİŞİLERDE AĞIZ HİJYENİ

Protezler veya restorasyonlar en az gerçek dişler kadar bakım gerektirirler. Elbette, protezlerde veya restorasyonlarda çürük riski yoktur; ancak diş plağı ve tartar bunlar üzerinde gelişebilir; bakteriler veya yiyecek kalıntıları üzerlerinde birikebilir. Bu da sağlıklı dişler ve diş etleri açısından problemlere sebep olabilir. 

Sabit bir restorasyon kullanıyorsanız, ağız bakımı konusundaki önerilere dikkat etmelisiniz. Aşınma, menopoz veya tükürük akışındaki azalma dişleri güçsüzleştirir. Bu nedenle dişlerinize özel olarak dikkat etmeniz gerekir:

  • Sabah ve akşam olmak üzere dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalayın.
  • Diş fırçasıyla ulaşılması zor alanlara ulaşmak ve ağız içindeki istenmeyen bakterilerin gelişimini sınırlandırmak için günde iki kez ağzınızı ağız bakım suyu ile çalkalayın. 
  • Diş hekiminize gitmeyi unutmayın. Düzenli kontroller ve profesyonel diş temizliği ağız sağlığıyla ilgili problemlerin engellenmesinde oldukça önemlidir.

Protez kullanıyorsanız dişleriniz ve ağzınızın bakımı için klasik ağız sağlığı önerilerine dikkat edin.

Kullanmadığınız zamanlarda protezinizi, protezlere özel bir diş fırçasıyla fırçalayın. Herhangi bir yiyecek kalıntısının kalmaması için hem iç hem de dış olmak üzere dişinizin iki kısmını da temizlediğinizden emin olun.  Diş etlerinizi temizlemek için yumuşak bir diş fırçası kullanın.

Protezler için uygun olan bir solüsyon kullanarak protezlerinizin temizliğini tamamlayın.  Kullanım talimatlarına göre hareket ettiğinizden emin olun.

Artık dişleriniz olmasa bile diş hekiminize düzenli olarak gitmeniz gerekir.  Diş hekiminiz ağzınızdaki yumuşak dokunun sağlık durumunu kontrol edecek ve protezlerinizin bakımını yapacaktır.  Protezlerin titreşimlerle veya ultrasonla temizlenmesi, herhangi bir çatlağın olup olmadığının kontrol edilmesine yardımcı olur. 

Dipnot listesi